Ekonomi, bostäder och räntor ur ett skånskt perspektiv

Såg på Hustoppen på TV8 igår. Där hade vi nyligen ett ungt par i Stockholm med en nybyggd funkisvilla på över 300 kvm som de gärna ville visa upp tillsammans med värsting-Porschen på uppfarten. De måste vara stormrika tänker man. Ja, med 8 miljoner i lån kan man framstå som hur rik som helst! Dessa borde låna mitt amorteringsark från tidigare inlägg men vi får nog skriva ut det på ett A1- istället för ett A4-ark. Även om man tjänar bra idag och har turen att ha kvar sin höga lön och inte bli sjuk eller behöva flytta eller skilja sig lär de inte kunna undgå att bli pensionärer om cirka 30 år. De behöver då kanske inte ha amorterat av hela beloppet men säg att man bör ha fått ner det till åtminstone 2 miljoner, då ska de amortera 6 miljoner på 30 år motsvarande 17000 kr per månad. Ovanpå på detta har vi en ränta på kanske 0,035*0,77*8000000/12= 18000 kr per månad efter ränteavdrag (räknat på 23 % lite schablonmässigt). Det kanske fungerar bra idag att lägga 25000 kr i månaden på bara ränta och amortering med historiskt låga räntor men tänk vad man måste sova dåligt inför varje räntebesked. Men vad gör man inte för en schysst fasad! (bara den inte är enstegstätad utan luftspalt)

Boverket skriver i sin senaste rapport ”Varför amortera?” om hur svenskarna fortsätter att öka sina skulder.  Sedan 1996 har utlåningen varje år varit högre än amorteringen och än har ingen större förändring har skett. Som exempel anges att en då lycklig bolånetagare på Irland år 2007 med 75 % belåningsgrad (ganska normalt med svenska mått) fem år senare med fallande bostadspriser satt med en belåningsgrad på 150 %. Då är det dags att sälja Porschen. Motsvarande resonemang i Malmö är att de med en belåningsgrad på 75 % år 2007 idag har en belåningsgrad på 86 % i takt med de fallande bostadspriserna. Än värre skulle siffrorna se ut om Boverket istället räknat utifrån pristoppen år 2010.

Boverket avslutar dock med att förtydliga att än är det inte för sent att göra något åt saken, låt oss hoppas att de har rätt så att lånen inte drar med sig hela Sverige ner i träsket likt i många andra länder. Siffrorna är nu något bättre än katastrofåret 2009 (tillika 2000-2010) även om det fortfarande är på en långsiktigt ohållbar nivå. Kort sagt, är du sugen på en Porsche för att imponera på grannarna – gör det för egna istället för lånade pengar!

Källa: Boverket (http://www.boverket.se/Global/Webbokhandel/Dokument/2012/Marknadsrapport.pdf)

Annonser

Kommentarer till: "Boverket uppmanar till amortering" (6)

 1. Hej, undrar lite hur du kommer fram till just 2 Mkr vid tillfället för pension. Om vi leker med tanken, eftersom det leks lite här och där så varför inte, att deras hus är ”värt” 10 Mkr i denna uppblåsta bo-marknad. Vi antar vidare att bostaden inte är värde mer än 5 Mkr, med antagande om att vi får en spansk utveckling, även om jag själv inte tror det, då skulle amorteringsbehovet halveras och de skulle mycket väl, på ålderns höst kunna sätta sig i en hyresrätt (om de ställer sig i kö redan nu kanske de till och med kan erbjudas en attraktiv lgh i Stckholms närhet), med tanke på att de torde ha en någorlunda pension att se fram emot i och med nuvarande flöden för att klara lånen. De har då haft och troligt njutit av sitt boende samtidigt som en omgivning, uppenbarligen avundsjukt ifrågasätter deras val hur deras liv skall levas…

  Med vänlig hälsning,

  Heffaklumpen

  • Jag tror att jag med 2 miljoner syftade på ett belopp som de skulle kunna hantera som pensionärer utan att vara tvingade att flytta. Med ditt exempel skulle de likväl behöva amortera kraftigt (hälften mot mina siffror) och sedan bli tvingade att hitta en hyresrätt samma dag som de blir pensionärer utan att ha ett öre på fickan när de löst sina lån.

   Är de medvetna om vilka risker de tar och kan hantera konsekvenserna längre fram på ett bra sätt är jag glad för deras skull.

 2. IT-Supportaren sa:

  Passande video:

 3. Antar att bloggen lagts ner. Inte lika kul att skriva om bostadsbubblan, bostadsmarkanden etc när man väl gått med i klubben?
  Synd, jag gillade den här bloggen.

  • Tack thegunknows! Njä, jag slutade skriva för att jag inte skulle stressa sönder mig själv. Även om bloggen inte tog så mycket tid var det många bäckar små med jobb och annat som gjorde att tiden inte räckte till. Jag tycker fortfarande att bostadsfrågor är intressanta och min uppfattning är precis densamma som tidigare, trots att jag nu ”äger” mitt boende.

   Men det är alltid intressant att följa hur det gått sedan sist, tittar vi i Malmö är villapriserna nu nere på 2006-2007 års nivå, och botten lär inte vara nådd:
   http://www.valueguard.se/malmovilla

   Så nu handlar det alltså mer om att värna om min tid men jag gör kanske lite sporadiska uppdateringar längre fram. Annars får du höra av dig om du är sugen på att ta över. 🙂

   • Vet inte om du ser den här kommentaren – men – nu några år senare så har villapriserna i Malmö (och bostadspriserna generellt i Sverige) stigit rejält, bostadsrättspriserna i stockholm har stigit än mer…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: